Data 9 września nie jest przypadkowa: dziewiąty dzień, dziewiątego miesiąca ma symbolizować 9 miesięcy ciąży bez alkoholu. To doskonała sposobność, by przypomnieć o tym, że FAS i innym uszkodzeniom alkoholowym można zapobiec w 100% zachowując abstynencję w czasie trwania ciąży.
FAS to nieuleczalny, niegenetyczny zespół chorobowy, mogący wystąpić u dzieci, których matki piły alkohol w czasie ciąży.
Coraz częściej używa się określenia FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder) – spektrum alkoholowych zaburzeń płodowych – jako terminu parasolowego, opisującego w sposób praktyczny różnorodne zaburzenia związane z płodową ekspozycją na alkohol, obejmującego wiele dysfunkcji fizycznych oraz zaburzeń w rozwoju poznawczym, uczeniu się i zachowaniu.
ALKOHOL i CIĄŻA – co warto wiedzieć
- Alkohol pity w ciąży zaburza prawidłowy rozwój zarodka i płodu.
Może uszkodzić mózg i inne narządy dziecka, wpływając na dalsze funkcjonowanie emocjonalne i społeczne dziecka. Fizyczne i umysłowe wady wrodzone u dziecka będące wynikiem działania alkoholu etylowego w okresie płodowym nazywamy Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych – FASD.
- W czasie ciąży nie ma dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla Twojego dziecka.
Pijąc napoje alkoholowe narażasz swoje dziecko na nieodwracalne uszkodzenia, które mogą spowodować zaburzenia w jego rozwoju.
- Pamiętaj: alkohol zawarty w piwie, winie, wódce, drinkach jest taki sam i działa tak samo! Dlatego w ciąży należy zachować całkowitą abstynencję.
- Alkohol pity przez kobietę w czasie ciąży powoduje znacznie więcej szkód w organizmie dziecka niż palenie papierosów czy branie narkotyków!
Alkohol jest najsilniej działającym teratogenem (od teratos – potwór) i ze względu na swoją toksyczność jest najczęstszą przyczyną zaburzeń neurorozwojowych u rozwijającego się płodu.
- W czasie ciąży łożysko chroni dziecko przed różnymi zagrożeniami. Jednak cząsteczki alkoholu (oraz jego metabolitów, w tym aldehydu octowego) bez trudu przechodzą przez łożysko!
Po ok. godzinie stężenie alkoholu we krwi dziecka jest takie samo jak we krwi matki, tyle że w maleńkim organizmie powoduje znacznie większe szkody!
- Piwo bezalkoholowe, zgodnie ze definicją napoju alkoholowego może zawierać do 0,5% alkoholu etylowego! Bądź uważna – nie narażaj swojego dziecka!
- Także w okresie karmienia używki mogą wyrządzić nieodwracalne szkody.
Udowodniono, że spożyty alkohol przedostaje się do mleka matki. Gdy podczas karmienia jesteś pod jego wpływem Twoje dziecko pije razem z Tobą.
- Jak wykazały badania, w Polsce Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych występuje co najmniej u 20 na 1000 dzieci w wieku 7-9 lat.
To 20 razy więcej niż dzieci z Zespołem Downa. Tyle, że FASD można w 100% zapobiec. Wystarczy zachować abstynencję w czasie ciąży!
- Zaprzestanie picia w ciąży jest korzystne dla dziecka w każdym momencie.
Jeżeli będąc w ciąży masz za sobą incydenty związane ze spożywaniem alkoholu, przestając go spożywać sprawiasz, że będzie on miał mniej szkodliwy wpływ, niż gdybyś kontynuowała picie.
- Będą w ciąży możesz usłyszeć wiele porad i zaleceń – że „picie czerwonego wina zwiększa liczbę czerwonych krwinek” a „picie piwa poprawia laktację” …Pamiętaj – alkohol etylowy to przede wszystkim substancja chemiczna C2H5OH i jako toksyna ma niszczący wpływ na delikatne nowopowstające komórki dziecka rozwijającego się w Twoim łonie.
Z drobnych decyzji zbudowana jest cała nasza przyszłość. Wybierając 9 miesięcy bez alkoholu dajesz dziecku możliwość prawidłowego rozwoju.
Pamiętaj!
Zdrowie Twoje i Twojego dziecka są teraz najważniejsze.